شپشک آرد آلود (mealybugs) که نام دیگر آن شته پشمالو است با نام علمی pseudococcus نیز شناخته می شود. شپشک آرد آلود حشره ای است که در مکان هایی گرم و مرطوب فعالیت دارد و به همین خاطر است که اغلب روی گیاهانی که در فضای بسته مثل خانه یا گلخانه دیده می شود.
این حشره با طول تقریبی ۳ میلی متر و دارای پوشش کرک مانند سفیدی است که سراسر بدن را پوشانده است. آنها در هنگام تغذیه لایه آردی و سفیدی را ترشح و از خود بر روی گیاه باقی می گذارند و سپس زیر همین پوشش موم مانند تخم گذاری می کنند. با وجود این ویژگی های ظاهری، نام آرد آلود به آنها اختصاص داده شده است.
این آفت به صورت گروهی روی قسمت های متفاوت گیاه در محل اتصال برگ به ساقه، در زیر پوسته های زخمی بین گلبرگ ها و کاسبرگ های گل ها و گاهاً در محل اتصال ساقه با ریشه مشاهده می شود و مشکلاتی را برای گیاهان به وجود می آورد. در ادامه مقاله در نشریه جهان شیمی فیزیک توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه می گردد لطفا همراه ما باشید.
آنها با مکیدن شیره گیاهان میزبان خود به آنها آسیب می رسانند و مانند بسیاری از آفات تمایل به رشد جدید دارند. با گذشت زمان ، آسیب آنها باعث زرد شدن برگ ها و در نهایت ریزش آنها می شود. همچنین می توانند باعث ریزش زودرس میوه ها ، خرابی سبزیجات و ریزش جوانه های گل شوند. در یک هجوم بد ، مواد دفعی مومی آنها (که به آن عسلک نیز می گویند) باعث ایجاد قارچ و کپک می شوند که آسیب را دو چندان خواهد کرد.
رایج ترین و شایع ترین نوع شپشک ، شپشک آرد آلود است. از انواع گیاهانی که شپشک آرد آلود می تواند به آنها آسیب برساند می توان کاکتوس ها، انواع مرکبات و همینطور گیاهان زینتی را نام برد. هنگام خرید گیاه از همان ابتدا بهتر است که برای پیشگیری و عدم مبتلا شدن گیاهان دیگر به انواع حشرات از جمله شپشک سم پاشی انجام گیرد.
اما اگر در هر صورت گیاه به افت مبتلا شود برای جلوگیری از سرایت بیماری به گیاهان دیگر بایستی گیاه مبتلا شده را در مکانی جدا قرار داد.
گونه های بسیاری از گیاهان مستعد شپشک آرد آلود هستند و تقریباً هر گیاه داخلی می تواند به این آفات حساس باشد. به طور خاص ، گیاهان گرمسیری با ساقه و برگ های نرم تر به احتمال زیاد بیشتر آلوده می شوند. گل ارکیده ، بنفشه آفریقایی ، بگونیا ، کلئوس و آماریلیس از جمله گیاهانی هستند که به ویژه حساس شناخته می شوند. اما در مناطق گرمسیری و آب و هوای گرم بسیاری از گیاهان در فضای باز احتمال آلودگی را دارند. شپشک های آرد آلود در دمای بین ۷۰ تا ۹۰ درجه فارنهایت رشد می کنند.
گیاهان با سطح نیتروژن بالا و رشد آهسته شپشک ها را بیشتر جذب می کنند. اگر گیاهان خود را بیش از حد آبیاری کرده و بیش از حد کود دهید ، ممکن است دچار این آفت شوند.
روش های مختلف کنترل این آفت گیاهی عبارتند از استفاده از سموم ارگانیک، کنترل بهداشتی، کنترل بیولوژیکی و در نهایت کنترل شیمیایی با استفاده از سموم دفع آفات.
ابتدایی ترین اقدام جهت کاستن سرعت افزایش آنها این است که شپشک ها را با دستمال، مسواک و یا هر وسیله ای که امکان دارد از روی گیاه بر دارید. در صورت مشاهده دوباره این نوع آفت بر روی گیاه در نهایت به منظور کنترل شیمیایی برای محافظت از گیاه، از سموم باید استفاده گردد. روش های زیر می تواند برای مقابله با شپشک های آرد آلود به شما کمک کند.
اشکالات پوسته پوسته روی گیاهان را می توان با جریان آب شست. در صورت لزوم درمان را تکرار کنید. این بهترین حالت برای کنترل آلودگی های کوچک گیاهان حساسی است که درمان شدید را تحمل نمی کنند.
یک پنبه را با الکل خیس کنید و آن را روی برگ ها و قسمت های آلوده بکشید. از محلول حاوی بیش از الکل ایزوپروپیل ۷۰ درصد استفاده کنید و قبل از استفاده از آن روی کل گیاه ، آن را روی یک برگ آزمایش کنید تا مطمئن شوید الکل باعث سوختن برگ نمی شود.
صابون های حشره کش آماده در بازار موجود است ولی می توانید با استفاده از مواد شوینده ظرف ها خودتان آن را تهیه کنید. سعی کنید محصولی عاری از عطر و مواد افزودنی پیدا کنید زیرا ممکن است به گیاهان آسیب برساند. صابون را با غلظت ضعیف با آب مخلوط کنید (شروع ۱ قاشق چای خوری در هر گالن و در صورت لزوم افزایش آن). محلول صابون را روی گیاهان اسپری کنید.
روغن چریش یک ماده طبیعی است که از درخت چریش گرفته می شود. روغن چریش علاوه بر خاصیت حشره کش ، قارچ کش نیز هست. هنگامی که طبق دستور استفاده می شود ، نه تنها حشرات را در اثر تماس از بین می برد ، بلکه با جذب شدن در گیاه به عنوان یک آفت کش سیستمیک عمل می کند. طبق گفته آژانس حفاظت از محیط زیست ، روغن چریش برای استفاده در سبزیجات و سایر گیاهان خوراکی و همچنین گیاهان زینتی بی خطر است.
خسارت های رخ داده در اثر شپشک آرد آلود بسیار قابل توجه است و بعد از مدتی هیچ کدام از قسمت های گیاه از این آفت در امان نمی مانند.
فعالیت این حشره و با وارد نمودن خسارت به گیاه همراه با عسلک می باشد. با پنهان شدن شته ها و شپشک ها در پشت برگ باعث لوله ای شدن برگ شده و پناهگاهی برای خود در پس برگ لوله ای شده ایجاد می کنند. این عمل باعث می شود که سموم تماسی اثر چندانی بر روی کنترل این حشرات نداشته باشند پس با توجه به این اوضاع بهترین کار بکارگیری سموم سیستمیک می باشد.
کنفیدور یک سم سیستمیک با اثر تماسی گوارشی است که می تواند برای کنترل این آفت مورد استفاده قرار گیرد. این سم در سیستم عصبی آفت اختلال ایجاد می کند و باعث نابودی آن می شود و نیاز ندارد که تمام قسمت های گیاه نظیر پشت برگ ها را با سم شست و شو داد.
با اسپری کردن سم روی برگ ها هم کافیست تا سم به درون گیاه نفوذ کرده و اگر قسمتی از گیاه هم سم به آن نرسد باز از طریق آوندها سم به کل گیاه منتقل می شود و در هر جا که آفت از گیاه تغذیه کند، مسموم شده و از بین میرود
نحوه اثر بخشی این آفت کش با حشرات مختلف ( از نظر نژادی و مقاومت) متفاوت است. ولی بطورکلی ۲ سی سی از این سم باید در ۱ لیتر آب حل شده و سپس محلول را به گیاه اسپری کنید. مخصوصاً بخش هایی که تجمع بیشتری از آفت ها در آنجا مشاهده می شود.
اگر گیاه را داخل منزل نگه می دارید بهتر است برای سم پاشی آن را به خارج منتقل کرده و بعد از حدود ۲ ساعت به خانه برگردانید و در مدتی که گیاه در خارج از خانه است آن را در مسیر مستقیم نور آفتاب قرار ندهید وگرنه دچار سوختگی می شود.
اگر گیاه داخل منزل نگهداری می شود، سم پس از حدود ۳ ساعت تاثیر خود را روی گیاه می گذارد. مقداری آب خالی را روی تمام بخش های گیاه بریزید تا به مسمومیت در اثر تماس و یا تنفس دچار نشوید.
اگر از این سم به مقدار توصیه شده استفاده شود، با گیاه سازگار خواهد بود. به همین دلیل هیچ اثر منفی بر گیاهان نخواهد داشت؛ همچنین تا به حال در اثر مخلوط شدن با سایر سموم هیچ مشکلی دیده نشده، پس قابلیت اختلاط با سموم متفاوت را دارا می باشد.
گلخانه ها محل مناسبی برای آنها هستند. قبل از افزودن گیاهان جدید به مجموعه خود آنها را با دقت بررسی کنید.
کاهش تغذیه و آبیاری ممکن است گاهی اوقات از بروز شپشک ها جلوگیری کند. به طور مرتب پاک کردن شاخ و برگ با محلول براق کننده برگ حاوی روغن چریش ممکن است از بروز آنها در گونه های حساس گیاهان جلوگیری کند.
برای گیاهان داخلی که می توانند آن را تحمل کنند ، کاهش درجه حرارت در شب تا ۶۰ درجه فارنهایت باعث از بین بردن شپشک های آرد آلود شود زیرا دماهای بالا را بیشتر ترجیح می دهند.
اگر بعد از دو یا سه بار استفاده از حشره کش در هفته نمی توانید آلودگی را کنترل کنید، قبل از انتشار آلودگی به سایر گیاهان در خانه گیاه آلوده را از محل دور کنید.
در زمان سم پاشی حتما از دستکش، عینک، ماسک و لباس کار استفاده کنید. سم را دور از دسترسی کودکان و در جایی بسته، دور از رطوبت و نور آفتاب قرار دهید و نگه دارید.
سموم تماسی معمولا روغنی هستند و گیاهانی که با این سموم سمپاشی شده باشند اگر در معرض آفتاب باشند، دچار سوختگی خواهند شد.
سموم سیستمیک فقط در فصل رشد کاکتوس مورد استفاده قرار می گیرد برای اینکه شیرابه داخل کاکتوس فعال است. و در نهایت بهترین راه کنترل آفت شپشک آرد آلود، جلوگیری از ورود آن به گیاهان است.
همچنین توجه کنید که درب ظرف حاوی سموم کاملا بسته باشد. در غیر این صورت اثر سم برای استفاده دوباره از بین خواهد رفت.
دفتر مرکزی : تهران ، سعادت آباد ، نبش بلوار دریا
سایت آزمایشگاهی : اسلام شهر ،نظام آباد ، مزرعه آزمایشی دکتر گیاه
دفتر شیراز : دوکوهک ، کوچه لامپ سازی ، گلخانه دکتر گیاه
تلفن : ۰۹۱۲۰۶۰۶۰۵۵