روز ۲۲ آوریل مصادف با دوم اردیبهشت در سراسر جهان به نام “روز زمین” نامگذاری شده است، البته در ابتدا از طرف فردی به نام “نلسون” نام “آموزش ملی محیط زیست” پیشنهاد شد اما از طرف “دنیس هایز” هماهنگ کننده ملی نام این روز ” روز زمین” تعیین گردید و این نام بین المللی شد.
هدف از این نامگذاری حمایت از اقداماتی هست که در راستای حفاظت از محیط زیست انجام می شود. از جمله اهداف دیگری که برای نامگذاری این روز در نظر گرفته شده است کمک به حل بحران تغییرات آب و هوایی، حفاظت از گونه های در معرض انقراض و تشویق جنبش های محیط زیستی و پایان بخشیدن به آلودگی پلاستیکی می باشد.
به طور کلی باید گفت روز زمین، روز قدردانی و همچنین آگاهی نسبت به کره زمین است. یکی از اعضای سنای امریکا در رابطه با تاریخچه روز زمین اینگونه گفت: اولین مراسم روز زمین در بهار سال ۱۹۷۰ میلادی، که هنوز سازمان محیط زیست ایالات متحده دائر نشده بود و همچنین زمانی که هنوز هیچگونه قانونی برای کارخانه هایی که گازهای آلاینده متصاعد می کنند وجود نداشت، برگزار شد.
نلسون، استاد دانشگاه هاروارد بود که برای اولین بار برای رواج زمینی پاک، پیشنهاد “روز زمین” را داد و در روز ۲۲ آوریل سال ۱۹۷۰ / ۲۰ میلیون امریکایی به خیابان ها آمده و تقاضای خود را علیه آلودگی محیط زیست اعلام کردند.
کنگره (EPA) در ماه دسامبر همان سال مجوز تاسیس یک سازمان جدید فدرال را برای قانون گذاری و حفظ محیط زیست تایید کرد. قوانینی که باید با این مجوز تصویب می گردید، شامل قانون آب و هوای پاک، قانون گونه های در معرض خطر و بسیاری از قوانین زیست محیطی دیگر بوده است.
۲۰ سال بعد “روز زمین” بین المللی شد. در حال حاضر، هر ساله، در ۱۹۲ کشور بیش از یک میلیارد نفر در فعالیت های روز زمین شرکت دارند. مراسم روز زمین دو بار در سال برگزار می شود، یک بار در نیمکره شمالی در فصل بهار و بار دوم در نیمکره جنوبی در فصل پاییز که در آن تاریخ در نیمکره جنوبی فصل بهار را می گذرانند و این بدین معنی است که سازمان ملل هر سال و در هر دفعه در فصل بهار در دونیم کره مراسم روز زمین را برگزار می کند.
هر ساله، در ۱۹۲ کشور بیش از یک میلیارد نفر در فعالیت های روز زمین شرکت دارند.
در روز ۲۱ مارس برابر با اول فروردین در سال ۱۹۷۰ میلادی اولین روز زمین جشن گرفته شد. پیشنهاد نامگذاری روز زمین اولین بار توسط جان مک کانل، فعال صلح طلب، در سال ۱۹۶۹ مطرح شد و سپس این پیشنهاد در کنفرانس یونسکو در شهر سانفرانسیسکو ارائه شد.
در اولین روز بهار در۲۱ مارس سال ۱۹۷۰ اولین مراسم روز زمین در نیمکره شمالی برگزار گردید. بعد از آن سناتور امریکایی، گیلرد نلسون، به جای۲۱ مارس، روز ۲۲ آوریل را برای نامگذاری روز زمین پیشنهاد داد. علت این پیشنهاد نشت گسترده نفت در سواحل سانتا باربارا در ایالت کالیفرنیای امریکا در سال ۱۹۶۹ بود.
در ۲۸ ژانویه سال ۱۹۶۹ به دنبال انفجار چاه نفتی که در ساحل سانتا باربارا، کالیفرنیا حفر شده بود، بیشتر از سه میلیون گالن نفت پاشیده شد که موجب کشته شدن بیش از ده هزار از موجودات دریایی مانند دلفین ها و شیرهای دریایی شد.
بعد از این اتفاق فعالان در مورد مقررات زیست محیطی و روز زمین بسیج شدند. در سال ۱۹۷۰ این روز اختصاص به ایالات متحده داشت اما بعداً به وسیله “دنیس هایز” هماهنگ کننده روز زمین بین المللی شد و در۱۴۱ کشور ساماندهی کرد.
از سال ۱۹۹۰ میلادی ۲۲ آوریل به عنوان روز زمین جنبه بین المللی پیدا کرد و همه ساله در ۱۹۳ کشور برگزار می شود.
در حال حاضر فعالان زیادی در روز زمین شرکت دارند و یک هفته بر روی مسائل محیط زیست تلاش و تمرکز دارند.
سازمان ملل برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار جزوه ای برای شهروندان زمین با نام” راهنمای حفظ جهان برای یک فرد تنبل” منتشر کرد تا شهروندان اقداماتی را برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل انجام دهند.
این نکات عبارتند از:
در ایران هم همزمان با کشورهای دیگر جهان، “هفته زمین پاک” از دوم اردیبهشت درسراسر کشور برپا می شود و دوم اردیبهشت نخستین روز این هفته به نام “روز زمین پاک” نامگذاری شده است.
البته به نظر برخی افراد علت اینکه دوم اردیبهشت آغاز “هفته زمین پاک” اعلام شده، تعطیلی آغاز بهار (اول فروردین) در ایران است. در ایران در هفته پاک راه کارهایی برای حفظ محیط زیست و کره زمین اعلام شده است:
۱-صرفه جویی در مصرف کاغذ، زیرا همه ساله برای اینکه کاغذ مصرفی ما تامین شود درختان زیادی را قطع می کنند و این به شدت به محیط زیست لطمه وارد می کند. البته میبایست مصرف کاغذ را تا جایی که می توانیم کم کنیم و همچنین باید هر ساله نهالی بکاریم تا به حفظ محیط زیست کمک کنیم.
۲-مصرف بی رویه آب نداشته باشیم تا گرفتار خشکسالی نشویم.
۳-به بازیافت زباله اهمیت خاصی داده شود.
۴-به جای استفاده از کیسه های نایلونی از کیسه های پارچه ای استفاده شود.
۵-به پاکسازی رودخانه ها، جنگل ها و کوهستان ها اهمیت دهیم.
مواد پلاستیکی همیشه بازیافت نمی شوند یعنی بسیاری از این مواد پلاستیکی، زمانی که به راحتی در زمین رها می شوند، دفن شده و وارد دریاها می شوند.
طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۹ انجام شده است به این نتیجه رسیدند که مواد پلاستیکی موجود در محیط زیست تا ۲۰۰۰ سال یا حتی بیشتر باقی می ماند و مسئله پلاستیک را یک “بحران جهانی” نامیدند.
ما در اینجا قصد داریم پیشنهاد کنیم که حتی الامکان از خرید ظروف یکبار مصرف جدا خودداری کنیم و به جای آن از وسایلی استفاده کنیم که بتوانیم سالها در اختیار داشته باشیم و درصورت استفاده، این وسایل را در کنار رودخانه ها و آبراه ها و نیز سواحل و حوضچه ها رها نکنیم بلکه آنها را بعد از استفاده در سطل های زباله انداخته تا به راحتی بازیافت شوند و وارد آبها نشوند.
دفتر مرکزی : تهران ، سعادت آباد ، نبش بلوار دریا
سایت آزمایشگاهی : اسلام شهر ،نظام آباد ، مزرعه آزمایشی دکتر گیاه
دفتر شیراز : دوکوهک ، کوچه لامپ سازی ، گلخانه دکتر گیاه
تلفن : ۰۹۱۲۰۶۰۶۰۵۵